Lammastuotteita läheltä

Lampaita saaristossa jo vuodesta 1992

Sundössä, Pellingin saaristossa, kasvatamme Suomen Lampaita. Tällä hetkellä meillä on 40 siitosuuhta. Ne ovat väriltään valkoisia, mustia, ruskeita sekä harmaita. Lampaista saamme villaa joka kehruutetaan langoiksi, taljoja, lihaa sekä lantaa joka kompostoinnin jälkeen hyödynnetään pelloilla. Sen lisäksi lampaat ovat erinomaisia maisemanhoitajia.

Kesästä syksyyn asti kaikki eläimet ovat ulkona laitumella, toiset lampaista viedään veneellä saarille. Täällä saariston karuilla rannoilla lampaat ovat mainioita laiduntajia.

 

Osta lankoja ja taljoja   Tilaa lampaanlihaa
Sundö får

Lampaanhoitoa saaristossa

Lampaiden siirroissa ja esim. syksyllä kun lampaat kerätään saarilta, niin meillä on paljon apua meidän kahdesta työkoirastamme, roduiltaan Border Collie. Tätä rotua on vuosisatoja käytetty työkoirana lampaiden hoidossa ja lampaiden paimentaminen onkin koirien mielipuuhaa!

Lampaat keritään kahdesti vuodessa ja villa lähetetään kehräämölle. Sieltä villa tulee takaisin erilaisina lankoina. Langoista neulomme ja kudomme erilaisia tuotteita (esim. sukkia, lapasia ja hartiahuiveja). Värjäämme myös lankoja kasveilla, jotka kasvavat täällä saaristossa. Tuotteet myymme Pellingin Kesätorilla sekä suoraan tilalta. Myös lampaan taljat otetaan talteen. Ne ovat suosittuja lastenvaunuissa, autoissa tai miksipä ei suosikkinojatuolissa!

Keväällä, maalis-huhtikuussa, karitsat syntyvät lampolassa. Uuhi ("äitilammas") synnyttää 1-4 karitsaa kerrallaan.

Uuhikaritsat jäävät emojensa kanssa laitumelle syksyyn asti kun taas pässikaritsat kuljetetaan johonkin saareen "pässi- laitumelle".

Syksyllä lampaat kerätään ja erotellaan, toiset jäävät tilalle siitokseen ja toiset menevät teuraaksi. Liha myydään ennakkotilausten mukaan.

Yes! Fåren körs nu ut med båt utan att vi behöver lyfta, dra och slita på våra ryggar. Nya båten Sundö Tindra är just en sådan båt som vi tänkte oss😀 Ps. Det går utmärkt att frakta också mycket annat än får med den. Tex. ved, byggnadsmaterial el dyl. Yes! Lampaat kulkevat nyt kätevästi saarelta toiselle ilman nostoja ja epämukavia työasentoja 😀 . Ps. Sundö Tindra veneellä onnistuu myös muita merikuljetuksia. Esim. polttopuiden, rakennusmateriaalien ym. kuljetukset!

Julkaissut Sundö Sunnuntaina 28. toukokuuta 2017

Lampaat ja koiramme