Får och fårprodukter

Lamm i skärgården sedan 1992

Vi föder upp får av Finsk Lantras på Sundö i Pellinge skärgård. För tillfället har vi 40 tackor. De är vita, svarta, bruna och gråa till färgen. Av fåren får vi ull som blir garn, skinn, kött och gödsel som vi efter kompostering använder på åkrarna. Dessutom är fåren utmärkta landskapsvårdare.

På sommaren och ända fram till hösten får alla djuren gå ute på bete, en del fraktas med båt ut till holmar. Här på skärgårdens karga stränder är fåren utmärkta landskapsvårdare.

 

Köp garn och skinn   Beställ fårkött
Sundö får

Fårskötsel i skärgården

Vid till exempel förflyttning och ihopsamlande av fåren har vi hjälp av våra två arbetshundar, till rasen Border Collier. Det är en av de raser som är avlade att arbeta med får och det är det bästa de vet!

Fåren klipps två gånger per år och ullen skickas vidare till ett spinneri. Därifrån kommer ullen tillbaka som olika sorters garn. Av garnet stickar och väver vi olika produkter tex. sockor, vantar, mössor och sjalar. Dessutom färgar vi garn med växter som växer här i skärgården. Produkterna säljs på Pellinge Sommartorg samt direkt från gården. Också skinnen tas tillvara, bereds och säljs. De är populära att ha i barnvagnen, i bilen eller i favorit fåtöljen!

På våren, i mars-april, föds lammen i ladugården. En tacka ("mamma fåret") föder mellan 1-4 lamm per gång.

Flicklammen får gå tillsammans med sina mammor ända till hösten medan pojklammen i maj körs ut till någon holme på bäss-bete.

På hösten när fåren samlas ihop sorteras de, en del går vidare till avel och andra går till slakt. Köttet säljs på beställning.

Yes! Fåren körs nu ut med båt utan att vi behöver lyfta, dra och slita på våra ryggar. Nya båten Sundö Tindra är just en sådan båt som vi tänkte oss😀 Ps. Det går utmärkt att frakta också mycket annat än får med den. Tex. ved, byggnadsmaterial el dyl. Yes! Lampaat kulkevat nyt kätevästi saarelta toiselle ilman nostoja ja epämukavia työasentoja 😀 . Ps. Sundö Tindra veneellä onnistuu myös muita merikuljetuksia. Esim. polttopuiden, rakennusmateriaalien ym. kuljetukset!

Julkaissut Sundö Sunnuntaina 28. toukokuuta 2017

Våra får och hundar